27 september 2020

Wat je mag verwachten van een newborn fotoshoot

Negen maanden tel je af naar je prachtig baby’tje. Hoe voelt hij in je armen? Hoe ziet hij eruit? Op wie gaat hij lijken? Oh, misschien weet je niet eens of het een jongen of een meisje wordt! Zalig he.

Je baby is geboren en dan vliegt de tijd. Je ziet hem groeien en veranderen. Die kleine dingetjes verdwijnen zo snel in de eerste weken, je wil niet vergeten. Dus denk je eraan om een newborn fotoshoot te boeken.

Maar wat mag je dan wel verwachten van een newborn fotoshoot?

Thuis

Wist je dat ik babysessie altijd thuis doe? Coronacrisis of niet. Met mijn mondmasker op, handgel in de achterzak en vanop een veilige afstand. Ben ik ziek, dan verplaats ik de shoot, uiteraard.

Bij jullie thuis dus. Met een pasgeboren baby’tje staat je wereld op zijn kop. Om dan nog eens het huis uit te moeten, proper gekleed, op tijd en zonder stress? Nope, doe ik je niet aan! Niets fijner ook dan in jullie vertrouwde plekje gewoon jezelf te kunnen zijn.

verwachten van een newborn fotoshoot

Een uurtje

Zolang duurt een babysessie doorgaans. Heb ik sneller dan verwacht de beelden die ik nodig heb, dan blijf ik meestal voor wat extra.

Je baby moet eten he, en vaak. Dat kost tijd. Maar dat geeft helemaal niet. Ik wacht, maak ondertussen ook wat foto’s. Want een triest baby’tje, alez, dat is nu toch niet echt leuk om te fotograferen. Borstvoeding of een flesje geven, het zijn ook intieme momenten die je graag wil onthouden.

verwachten van een newborn fotoshoot

En weet je. Soms lukt het gewoon niet zo goed. Daar kan niemand iets aan doen. Zijn we niet content, dan kom ik graag nog een keertje terug. Het gaat hier tenslotte over je baby en die is maar één keertje zo klein.

Samenwerken

Ik kies vaak de “logische” plekjes als decor tijdens de fotosessie. Meestal het bed van de ouders: daar past iedereen op (inclusief broertjes of zusjes), lekker cosy en ik kan je baby makkelijk vanuit verschillende hoeken fotograferen. Of eens in de babykamer, samen met de mama en de papa. Of als er een groot raam is, ideaal!

Maar het is jouw huis, en jij kent dat het best. Dus ik vraag ook graag naar jouw mening, welke plekjes jij zelf mooi of leuk vindt. We werken samen, om het meeste uit de fotosessie te halen.

En ik weet graag wat jullie zelf verwachten van een newborn fotoshoot. Heb je iets specifieks in gedachten? Een casual gezinsfoto? Graag eens buiten in de tuin? Zeg het maar! We werken samen voor het mooiste resultaat.

Niet poseren, wel begeleiden

Je moet zeker niet netjes stilzitten, lachen en in de lens kijken. Nope, helemaal niet. Zie het als een gezellig uurtje family-time. Gewoon, jullie, samen, op het gemak.

Natuurlijk begeleid ik jullie. Ik geef wat instructies, wie best waar zit en hoe je je baby vasthoudt. En dan zeg ik eens iets zoals: knuffel elkaar eens, of kietel de kinderen, of laat broer/zus de baby eens aaien of knuffelen. Zulke dingen. Intieme momenten. Daar ga ik naar op zoek.

Ik wil dat jullie vooral met elkaar bezig zijn. Af en toe eens in de lens kijken, kan natuurlijk geen kwaad, maar het is zeker niet nodig. Vergeet maar dat ik er ben! (maar blijf wel luisteren naar mijn tips héé)

newborn fotoshoot

Na de fotosessie

Begint het grootste werk: selectie en bewerken. Ik ben nogal een creatieve techneut, dus ik ga er nooit rap rap over. Ga er maar vanuit dat dat gemakkelijk 5 keer zo lang duurt dan de fotosessie zelf.

Als ik helemaal rond ben, krijg je van mij zo’n 30 tot 35 foto’s, minstens. Doorgaans zijn dat er wel wat meer. Ik probeer zo snel mogelijk alles af te werken, ten laatste tien dagen na de fotosessie. Achteraf deel ik de foto’s heel graag op mijn website en sociale media.

Trouwens, volg je me daar al? Check eens mijn Instagram en Facebook!

Heb je nog vragen? Stuur me gerust een berichtje of mail naar hallo@defotoschuur.be

En nu je helemaal weet wat je kan verwachten van een newborn fotoshoot, waar wacht je nog op?

geboortefotografie

Een reactie achterlaten