De Fotoschuur

5 tips voor geslaagde foto’s

Hoe zorg je ervoor dat jouw foto’s in het oog springen? Hoe maak je de mooiste foto’s, waar je trots op mag zijn? Ik zette enkele tips op een rijtje. Tips die je ook kan toepassen als je foto’s neemt met op automatische stand met je spiegelreflex of zelfs met je smartphone.

Ik wil je met De Fotoschuur helpen. Ik ben er voor je om jullie momenten vast te leggen op unieke, ongedwongen en pure beelden. Foto’s die exact tonen wie jij bent en hoe jullie als gezin samenleven. Maar ik wil je ook helpen zélf zulke foto’s te maken. Want jij kan dat.

kikvorsperspectief
Ik kijk naar Lili vanuit een subtiel kikvorsperspectief.

Ga op ooghoogte zitten

Dat is veel mooier dan een foto van bovenaf genomen, vanuit jouw perspectief. Bovendien geeft het lage standpunt de toeschouwer ook meteen het gevoel alsof hij zelf mee in de foto zit. Of experimenteer en ga zelf nog wat lager zitten. In dat kikvorsperspectief creëer je het gevoel dat je kind de wereld de baas is.

Als ik niet op de grond kniel, zit of lig, dan ben ik ziek. Just saying.

Vermijd afleiding

Drukke prints, felle kleuren of rommel op de achtergrond kunnen je beeld ontsieren. Wit of zachte kleuren zijn key. Zoek eens een witte achtergrond, zo trek je de focus helemaal naar je baby. Maak je buiten foto’s, dan is dat fel groene gras vaak niet erg mooi op de foto. De kleur kan je achteraf wat wijzigen in een fotobewerkingsprogramma. Dat doe ik praktisch altijd.

Kledingtips specifiek voor op foto’s? Check mijn blogbericht daarover: Vijf kledingtips voor een fotoshoot

Hou rekening met de rule of thirds tips foto’s

Nog een tip en meteen ook een basisregel in de fotografie. Deel je beeld op in twee horizontale en twee verticale lijnen. Zorg ervoor dat het onderwerp samenvalt met die denkbeeldige lijnen en de punten waar de lijnen elkaar kruisen. Door rekening te houden met die regel, maak je je foto sterker en esthetisch mooier om naar te kijken. Je kan ook spelen met lijnen die het oog ‘leiden‘ naar je onderwerp.

Dat doe ik bijvoorbeeld met de foto hieronder. De foto voelt niet leeg aan, zelfs al is ie voor de amper gevuld met de kinderen. De rand van de zetel leidt je naar het onderwerp. Voel je het ook?

(lees verder onder de foto)

rule of thirds
Lili haar oog valt mooi samen met een van de punten waar de lijnen kruisen. Verder is dit een geposeerde en drukke foto, met veel kleuren en prints, niet zo mooi dus.
leading lines
Leading lines, de rand van de zetel leidt je oog recht naar Lili’s gezicht.

Zorg voor voldoende licht

Dat voorkomt wazige, troebele of bewogen foto’s. Bovendien geven donkere, onderbelichte foto’s een triest gevoel. Al zijn er 101 uitzonderingen op die regel.

Tijdens golden hour, net na zonsopgang en vlak voor zonsondergang, is het licht buiten het mooist. Dan krijgen je foto’s een speciaal effect. Maar het omgekeerde: te fel licht, is dan weer niet ideaal. Fel zonlicht geeft scherpe schaduwen op het gezicht. Die schaduwen doen je wel eens lijken op een pandabeer. En schattig of niet, dat is niet erg mooi.

Of probeer eens te experimenteren met licht. Door zonlicht van achter je kind te laten komen, kan je speciale effecten creëren.

Op zoek naar nog meer tips rond licht in je foto’s? Check mijn blogbericht: Tips voor fotografie in natuurlijk licht

tips foto's
Het licht komt van achter Pipa.

tips foto's
Deze foto is genomen met f-waarde 2,2, sluitertijd 1/320, ISO 640 en een 50mm lens.

Scherptediepte is mijn vriend tips foto’s

Heb je een spiegelreflexcamera? Fotografeer dan met een groot diafragma (of een kleine f-waarde). Zo creëer je een zachte achtergrond op je foto’s, bokeh genaamd. Da’s toch mooi he.

(Ben je geïnteresseerd in een basiscursus fotografie? Zet het in de comments en misschien giet ik een meer technische uitleg binnenkort ook wel eens in een blogpost!)

Niets moet

Mijn allergrootste, belangrijkste tip en bonustip nummer één. Soms hebben ze er gewoon even geen zin in. Dat mag. Heb ik ook. En jij ook, sowieso. Zelfs al is je kleintje net op dat moment zo super cute, laat je toch maar beter de camera even liggen. En da’s moeilijk. Ik luister soms niet naar mijn eigen allergrootste, belangrijkste tip. En dan raken we allebei gefrustreerd. Tja. Bovendien vind ik spontane foto’s vaak veel mooier dan geposeerde. En dat brengt me meteen bij de laatste tip.

Laat ze maar lekker doen

Geposeerde foto’s kunnen heel mooi zijn, maar. Vind je ook niet dat er zo net iets meer inhoud is in een foto waarop je kind bezig is met iets? Spelen, lopen, ravotten, springen, rondjes draaien. Daarmee kan je zo veel emotie tonen en van alles vertellen. En zo sluit ik af met twee bonustips 🙂

(lees verder onder de foto)

tips foto's
Lili is aan het spelen.

tips foto's
‘t Kind heeft energie voor tien.

Veel succes! Heb je enkele van mijn tips kunnen gebruiken? Laat me je creaties zien en tag me in je foto’s op Instagram @defotoschuur, of post ze hieronder. Vragen of zelf tips? Laat maar weten!

8 gedachten over “5 tips voor geslaagde foto’s”

  1. Dag Anna! Je kan alle tips ook toepassen als je foto’s wil maken met je smartphone, behalve de tip over scherptediepte dan. Ga op ooghoogte zitten van je onderwerp en let op de juiste lichtinval. Als je dan nog eens rekening houdt met de rule of thirds, zit je helemaal goed! 🙂

    1. Je wijst me meteen op nog een tip waar ik niet eerder aan gedacht heb om ze in het blogbericht te zetten. Ik zoom nooit in met mijn smartphone, de kwaliteit gaat altijd fel omlaag. Het kost misschien wat meer moeite, maar ik raad je aan om gewoon dichterbij je onderwerp te gaan zitten. Lekker dicht bij elkaar 🙂

     Ik heb geen ervaring met lensjes voor op je smartphone, daar kan ik je jammer genoeg niet mee helpen. Ik ben anders wel best tevreden van de kwaliteit van de foto’s die ik met mijn iPhone maak.

 1. Wat een leuke tips. De rule of third kende ik wel al. De belichting vind ik zelf een van de moeilijkste om toe te passen, maar oefening baart kunst zeker? 🙂

 2. Pingback: Gestart als fotograaf in volle crisis - De Fotoschuur - Fotograaf in Gent

 3. Pingback: 2020 Year in Review - De Fotoschuur - Baby- en familiefotografie in Gent

Een reactie achterlaten

Scroll naar boven