De Fotoschuur

Tips voor fotografie in natuurlijk licht

Mijn favoriete techniek om te fotograferen in natuurlijk licht: tegenlicht (en daar heb je niets speciaal voor nodig). Mijn tips voor fotografie in natuurlijk licht op een rijtje.

tips fotografie

De zon kan een prachtig effect hebben of je foto helemaal om zeep helpen. Het is te zien hoe je het zonlicht gebruikt. Recht op het gezicht geeft scherpe schaduwen en veel contrast. Zeker nu in de zomer, pal op de middag.

Gebruik tegenlicht

Daarom laat ik het zonlicht bijna altijd van achteren komen. En dat is dan misschien nog een van mijn belangrijkste tips voor fotografie. Ik fotografeer dus met de zon recht in mijn lens. Daardoor krijgt het portret veel zachter contrast en qua gevoel is alles wat dromeriger. Nog een voordeel: geen dichtgeknepen ogen.

Fotograferen in tegenlicht lukt het best ‘s morgens of vanaf de namiddag, als de zon minder hoog staat en het licht iets minder hard is.

Mijn favoriete moment van de dag is het gouden uurtje of golden hour, het uur vlak na zonsopgang of vlak voor zonsondergang. De zon staat dan het verst van de aarde verwijderd, waardoor het licht het zachtst is en de kleuren veranderen naar een zalige gouden gloed.

Lukt het niet helemaal met het felle licht van de zon, zoek dan een plekje in de schaduw. Als het licht dan toch nog ergen van tussen komt piepen, maak daar dan gebruik van. Laat het zonlicht net op dat plekje vallen, waar je aandacht op wil vestigen.

tips fotografie
tips fotografie

Enkele stops onderbelichten

Ga op zoek naar een natuurlijke reflector. Een wit gebouw waar het zonlicht opvalt, weerkaatst het licht. Maar dat licht is diffuus: het is minder hard doordat het niet rechtstreeks op je onderwerp valt. Strandzand, een witte auto, licht gras, alles licht van kleur kan je daarvoor gebruiken.

Het diafragma van mijn spiegelreflexcamera zet ik liefst wijd open, met een f-waarde van 1.8 of lager. In direct zonlicht mag je de ISO ook echt laag zetten. De truuk is de sluitertijd. Die zet ik eerst zodanig dat het onderwerp mooi is uitgelicht. Vaak is de achtergrond dan wat overbelicht, dus zet ik de sluitertijd enkele stops lager. Op die manier verlies je niet te veel detail in de achtergrond, en kan je in Lightroom de belichting nog wat aanpassen.

golden hour

De foto van Lili en onze kip is genomen met mijn 50mm-lens, ISO 800 (weinig zonlicht, was nodig), f-waarde van 1,8 (veel scherpte-diepte) en een sluitertijd van 1/320 (ik ga liever niet onder 1/200, zeker met kinderen, om bewogen foto’s te voorkomen). Lili is op de originele foto onderbelicht en daardoor vrij donker, maar zo verloor ik niets van de prachtige zonsondergang op de achtergrond. Ik stelde de hooglichten bij in Lightroom en trok de schaduwen wat op. Lokaal, op haar gezicht, deed de belichting iets naar omhoog.

Bewolkte dagen

Het is niet omdat de zon niet schijnt, dat je daarom geen foto’s kan maken. Het maakt het in principe juist wat makkelijker. Je hoeft niet op te letten vanwaar het licht komt en je riskeert geen felle schaduwen of contrasten op het gezicht. Het licht is door de wolken diffuus en dus zachter. Je kan achteraf in Lightroom de kleuren wat bijstellen, zodat het meer op een zonnige dag lijkt.

tips fotografie

Let erop als je binnen fotografeert, dat je de lichten uitschakelt. De temperatuur van je favoriete lamp is nooit hetzelfde als dat van buiten, vaak is het veel warmer of juist veel kouder. Om onnatuurlijke huidtinten te vermijden, werk je dus liever met 1 lichtbron.

Maar ook met je smartphone lukt fotograferen in tegenlicht over het algemeen vrij goed. Op de meeste smartphonecamera’s kan je de belichting wat aanpassen. Of installeer de app van Adobe Lightroom. Die geeft heel veel mogelijkheden. Je kan zelfs in RAW-formaat fotograferen, waardoor je foto veel meer gegevens bevat die je kan bewerken.

Nieuwsgierig hoe ik in Lightroom mijn foto’s bewerk? Laat het me weten via de comments!

Wil je graag nog meer tips? Volg me op Instagram, daar post ik regelmatig hoe ik het doe!

Zo, dit waren mijn tips om je te helpen met jouw fotografie. Aan welke tip heb je het meest gehad?

Scroll naar boven