De Fotoschuur

fotografie

Mijn meest waardevolle tips voor portretfoto’s

Ik dacht, ‘t is misschien nog wel eens tijd om mijn allerbeste tips voor portretfoto’s te bundelen. Zodat je zelf aan de slag kan met je camera of je smartphone. Want je kan moeilijk voor elke scheet een fotograaf boeken, toch?

Er zijn zo een paar dingen die ik geleerd heb uit het afgelopen bijna jaar en half als zelfstandige fotograaf. Dit is waar ik altijd op let. Deze tips pas ik altijd en overal toe.

tips voor portretfoto's

Licht

Zoek het mooiste licht, en blijf daar. Laat je niet verleiden door mooie dingetjes of achtergronden, waar het licht eigenlijk niet zo goed is. Blijf waar het licht het beste is en het mooiste op je onderwerp valt.

Goed belichte foto’s binnen, die maak je liefst aan het raam. Een groot raam, als het kan. En ga er dan maar dichtbij zitten.

Handig ook is een gordijn, zo’n voile-gordijn. Eentje dat veel licht doorlaat en het zicht van buiten tegenhoudt. Dat verzacht het felle buitenlicht en lijkt op een mooi, egaal witte achtergrond.

Extra tip: het gordijn nog wat nabewerken? Download de gratis app Lightroom op je telefoon. Trek de witte tinten en hooglichten op, en tadaa! Alles is netjes wit.

tips voor portretfoto's

Vleeshoop

Gezichten dicht bij elkaar, dat is zo wat mijn standaardzin tijdens elke fotosessie. Zodanig dicht bij elkaar, op elkaar, tegen elkaar, dat het misschien zelfs een beetje awkward voelt. Lekker knus, gezellig en vooral heel intiem. Dat gevoel zoek ik in een foto. En een vleeshoop maken, dat helpt. En warm, het voelt gewoon ook heel warm.

En dan nog iets waar ik op let, zijn je handen. Jullie handen dichtbij de baby. Dat geeft nog meer het gevoel hoe klein ze eigenlijk wel niet zijn. Het contrast tussen (vooral dan papa’s) grote handen en je mini baby’tje.

tips voor portretfoto's
fotografie

Cheese!

Niets moet, maar soms kunnen opdrachten wel helpen. Al merk ik dat dat vaak helemaal niet nodig is. Meestal zijn die opdrachten handig met wat grotere kinderen erbij. Denk dan aan kietelen, neuze-neuze of een dikke vette knuffel.

En dit kan ik niet genoeg herhalen: je hoeft niet in de lens te kijken. Geforceerd lachen is ook niet nodig. Wees vooral bezig met elkaar, geniet! En ik loop er toevallig bij om foto’s te maken.

Net zoals jij moet wennen aan de shoot, moet ik er ook altijd een beetje in komen. En dat is helemaal oké.

We praten tussendoor vooral erg veel, of juist niet, als je daar niet veel zin in hebt. Ik volg jouw tempo, zodat jij je op je gemak voelt.

tips voor portretfoto's

Vind je mijn tips voor portretfoto’s handig en waardevol? Deel deze blog met iemand die er misschien ook wel wat aan heeft!

Hou je van mijn manier van werken? Zin in een fotoshoot met je gezin? Stuur me gerust een berichtje:

Volg je me al op Instagram?

Een reactie achterlaten

Scroll naar boven