De Fotoschuur

7 tips om binnen te fotograferen zonder flits

7 tips om binnen te fotograferen zonder flits

Je weet wel wat van compositie en hebt enkele leuke foto-ideeën en posities in gedachten. Maar toch mist je foto iets. Hoe kan je binnen fotograferen zonder flits en in natuurlijk licht, en heb je toch een visueel sterke foto? Met deze tips ga je snel aan de slag, en je hebt niet eens een professionele camera nodig. Je smartphone is even goed!

Ik zocht een bepaald gevoel, maar ik wist niet hoe ik het in mijn foto’s kreeg. Tot een jaar of drie geleden. Toen zag ik het plots.

Licht.

En vooral ook schaduw.

Dit is hoe je kan binnen fotograferen zonder flits, en natuurlijk licht helemaal naar je hand zet.

Als fotograaf ben je meester van het licht. Je kan het voorspellen en naar je hand zetten. Je eerste reflex is: waar is het raam? Hoe valt het licht naar binnen? Hoe gebruik ik het?

Waar ik jaren over heb gedaan, wil ik je hier leren.

Het vergt wat oefening en een goed oog, maar deze tips helpen je snel op weg.

Een mooie foto in natuurlijk licht, hoe doe je dat dan?

binnen fotograferen zonder flits
  1. ✨ Blijf steeds in de buurt van een raam, zeker op donkere en regenachtige dagen.
  2. ✨ Stoort het felgroene gras je, of eender wat er buiten staat? Gebruik een gordijn als achtergrond. Iets dat licht doorlaat, voile-achtig. Dat verzacht trouwens ook het felle buitenlicht. Zoals op de foto hiernaast of onderaan dit lijstje.
  3. ✨ Schakel de lampen uit in de kamer. De kleur van het licht verschilt te veel met het natuurlijke licht, waardoor de kleuren niet meer kloppen.
  4. ✨ Probeer schaduwen zijdelings op het onderwerp te laten vallen, langs de zijkant van het gezichtje van de baby. Da’s flatterend.
  5. ✨ Daar stel ik ook mijn camera naar in. Opletten dat niets overbelicht is, liever een tikkeltje te donker dan te licht. Beetje moody zo.
  6. ✨ Ik probeer licht vlak in het gezicht te vermijden. Schaduw is goed, maar let op de ogen: je wil geen babypanda 🐼
  7. ✨ Twijfel je? Kijk heel bewust naar de schaduwen die je ziet op het gezichtje. Zijn die mooi? Draai enkele centimeters, dat kan al een wereld van verschil maken.

Lees verder onder de foto

binnen fotograferen zonder flits

Zoek naar contrast

Je wil veel contrast in je foto: veel licht en schaduw in hetzelfde beeld. Die twee naast elkaar zorgen voor een visueel sterk en interessant beeld.

Het geeft dus niet dat een deel van het gezichtje donkerder is. Zolang de contouren en details mooi uitkomen, ben je er bijna. En als de schaduwen dan nog flatterend vallen, heb je een prachtige foto!

binnen fotograferen zonder flits

Waarom binnen fotograferen zonder flits?

Een flitser of van die grote lampen hebben een flinke impact op je baby of kindje. Ik wil dat een baby rustig is, kindjes zich op hun gemak voelen. En ook voor volwassenen zijn flitslichten nogal impressionant.

Want zeg nu zelf? Hoe heb jij het liefst dat iemand je fotografeert? Subtiel, zonder dat je het helemaal door hebt? Of BAM in your face met een fel licht?

Zonder flits fotograferen als professioneel fotograaf is een heel bewuste keuze die het best past in de manier hoe ik werk en in de beleving die ik wil geven. 

En het is ook gewoon minder omslachtig 🙂

Maak dezelfde foto vanuit 10 verschillende standpunten en vergelijk. Draai je onderwerp ook verschillende keren. Zoek zo naar de mooiste foto. Welk beeld vind jij het best gelukt?

Maak bewust fouten

Licht is het belangrijkste element voor een geslaagde foto. Jij kan het ook de baas. Zoek, probeer. Een klein stapje opzij kan een wereld van verschil zijn.
 
Het is oké om te stelen met je ogen he. Check mijn Instagram voor meer inspiratie 🙂
 
En nog een laatste tip: fotografeer liever ietsje te donker dan overbelicht. Je kan makkelijker schaduwen bijwerken en detail uit een donkere foto halen, dan een overbelichte foto weer goed krijgen.
binnen fotograferen zonder flits

Allemaal goed en wel, maar

Is dit je allemaal toch een beetje veel en te moeilijk? Ik help je graag!

Ik leg de mijlpalen van je gezin vast, zodat je even kan stilstaan bij wie je bent en wat je al allemaal bereikt hebt. Op een warme en fijne manier, zonder dat je moet poseren of naar de camera moet lachen.

Wees welkom in mijn studio in Gent, of ik kom met plezier bij je thuis. Of heb je al wat grotere kinderen? Dan kunnen we fotograferen in de natuur, zodat ze kunnen rennen en spelen en gek doen, zonder het kot af te breken 🙂

Hey! Ik ben Janna. Ik ben een fotograaf uit Gent.

Welkom hier, blij dat je er bent! Ik heb je al veel geholpen met mijn tips over het licht in je foto. Maar als het te veel is, te overweldigend, ik ben er voor je.

Ik help je graag, en ik kan jou de allermooiste en warmste herinneringen geven. Dit is mijn aanbod:

binnen fotograferen zonder flits

Benieuwd naar meer tips?

Zin om verder te lezen? Deze artikels vind je vast interessant:

Een reactie achterlaten

Scroll naar boven