De Fotoschuur

fotograaf

De fotografie-tag

Ik zag dit bij mijn mammie Satur9, die het op haar beurt overnam van bij Regenboogtrui.

Een tag, zoals deze fotografie-tag, is een manier om de persoon achter een blog beter te leren kennen, door middel van vraagjes rond een bepaald thema. Ik vond het wel toepasselijk, dus kijk 🙂 enjoy!

Wat was je eerste eigen camera?

Een oud Canon-toestelletje, eentje dat ik kreeg van mijn mama nadat zij een nieuw had. Of zo herinner ik me toch. Ergens jaartal 2008.

En als ik in mijn archief kijk, zie ik vooral onscherpe foto’s vanuit mijn slaapkamerraam. Haha!

fotosessie
babyfotografie

Waar maak je het meeste foto’s van?

Baby’s 🙂

Wat begon met mijn eigen baby’s, groeide uit tot mijn beroep. I love it!

Met welke app bewerk je je smartphone foto’s het liefste?

De gratis Lightroom-app van Adobe. Wist je trouwens dat ik enkele presets ontwikkelde, om het bewerken daar nog sneller en makkelijker te doen?

Hoe bewerk je je foto’s die je maakt met je camera?

In Lightroom Classic. Daar importeer en sorteer ik mijn foto’s, kies ik de beste uit de fotosessie en doe ik het grootste deel van de nabewerking.

Eens de foto’s bijna af zijn, doe ik de finale touch in Photoshop. Kleine velletjes, krasjes of stofjes verdwijnen daar 🙂

Ik ben gemakkelijk een uur of 5 bezig aan een fotogalerij, maar ik doe dat wel heel graag. Nabewerking is als de laatste laag van een schilder over zijn schilderij. Het maakt je foto helemaal af.

baby fotosessie
fotosessie

Wat is je favoriete zelfgemaakte foto?

Dat is moeilijk.

Echt heel moeilijk.

Ik heb hier een tijdje over nagedacht. Het moet een foto zijn die ik prachtig vind, dat een warm gevoel uitstraalt en met een fijne herinnering samengaat.

Oké, ik weet er eentje.

Ik nam deze foto met mijn smartphone. Dus zo zot is ie eigenlijk niet. En mijn Oma zal er wel wat over te zeggen hebben 🙂 Maar dat maakt me niet uit. Ik vind het zo mooi, door de generaties heen.

En misschien is dat volgend jaar alweer een ander hoor.

Hoeveel foto’s maak je gemiddeld op een dag?

Soms geen, soms 1000 🙂

Na gemiddelde baby fotosessie beland ik gemiddeld op een 800 foto’s. Is daar een grotere broer of zus bij, zijn het er vaak iets meer dan 1000. Een fotosessie met het hele gezin buiten in de natuur heeft er vaak 1000-1200, terwijl ik voor bijvoorbeeld communiefoto’s een 400-tal maar heb.

Alles hangt dus af van de situatie en de gezinssamenstelling.

Als ik na de fotosessie zeg op hoeveel foto’s we geëindigd zijn, verschieten mensen daar altijd van 🙂 Maar eigenlijk is dat echt heel normaal en ligt het volledig in lijn met mijn stijl en werkwijze.

Je hoeft bij mij niet stil te staan en te poseren. Je mag praten, lachen, bewegen, rondlopen. Gewoon jezelf zijn dus, en genieten van elkaars gezelschap. En net omdat we tussendoor lekker tateren en doen, maak ik ook veel “slechte” foto’s: foto’s met gesloten ogen, gekke bekken, … uit een reeksje van 10 of 20 foto’s, zitten misschien 1 of 2 goeie foto’s 🙂 

Op welke plek wil je ooit nog foto’s maken?

Wij willen terug naar Castellane!

Elk jaar maken Florian zijn ouders dezelfde reis. Saai? Baneet!Het is daar zo mooi, er valt daar zo veel te doen, alles is dichtbij.

Vakantie is voor ons hetzelfde: rust. Wij willen niet elke dag de zotste uitstappen doen, wij willen niet ontdekken en heel de tijd op pad zijn. Wij willen rust en effe loslaten.

Vorig jaar gingen we er naartoe, voor het eerst met de meisjes in de auto, in plaats van met het vliegtuig. Deze zomer gaan we niet, want ik vind Otto te klein. Maar volgend jaar, dan gaan we wel. En o wat kijken we er nu al naar uit!

Ik wil er foto’s van mijn gezin. Wij, compleet, ontspannen, samen.

vakantiefoto
baby geeuwt

Aan welke fotografietip heb je het meeste gehad?

Kijk bewust naar het licht.

Het kostte me veel tijd en trial and error, maar nu kijk ik helemaal anders naar lichtinval dan een aantal jaar geleden. Ik hou van schaduw.

Schaduw brengt een bepaalde mood in je beeld. Maar hoe die schaduw valt, is erg belangrijk.

Het licht valt best zijdelings op het gezicht. Niet vlak op het gezicht. Of tijdens het gouden uurtje zelfs van achter je onderwerp.

Hoe deel jij foto’s met de buitenwereld?

Klanten ontvangen hun foto’s in een eigen, persoonlijke galerij. Ik gebruik daarvoor Pixieset. Een handig platform, waar ook een online printwinkel aan verbonden is. Van daaruit kan je je foto’s kiezen, downloaden en bestellen.

Mijn favoriete foto’s verschijnen maandelijks op mijn blog, en af en toe vernieuw ik de foto’s op de algemene pagina’s van mijn website.

Op Instagram en Facebook post ik regelmatiger, zowel van mijn klanten als persoonlijke foto’s. Op dit moment post ik zelfs dagelijks, maar o wie weet hoe lang ik dat nog volhou 🙂 Volg je me daar al?

Ik zet alle foto’s ook op Google Drive, mijn extra back-up. Persoonlijke foto’s deel ik daar ook af en toe met mijn familie.

Hey! Wist je dat ik iets super leuk doe voor Moederdag?

En ik doe dat samen met Ester van het Projecthuis.

Ester laat creëren met keramiek, ik leg vast op beeld. En zo beleef je een fijn moment, samen.

​Je komt een potje maken, niet aan de draaischijf, maar gewoon met je handen. Voel de klei, maar voel ook de connectie met je zoon of dochter, of je eigen mama. Pruts, ontdek, leer en ga naar huis met je eigen creatie, een warm gevoel én prachtige foto’s.

Een reactie achterlaten

Scroll naar boven