De Fotoschuur

Minimalistische zwangerschap fotoshoot in de studio

Minimalistische zwangerschap fotoshoot in de studio
- foto van de maand maart '24

Iedere maand blik ik terug en kies ik mijn favoriete foto van de voorbije weken. Ik deed een minimalistische zwangerschap fotoshoot in mijn studio. Lekker arty farty en helemaal mijn eigen ding. En bovenal: met mijn analoge camera.

De foto’s met mijn analoge Minolta zijn nog niet klaar, het rolletje wordt op dit moment nog ontwikkeld. Maar ik fotografeerde – uit voorzorg en ongeduld – ook met mijn digitale Nikon. Dus ik kan al lekker stoefen met de foto’s.

Vrij werk: analoge fotografie

Af en toe doe ik vrij werk: een fotoshoot zonder betalende klant, helemaal naar mijn eigen visie en creatieve ideeën.

Deze keer wilde ik vooral analoog fotograferen. Omdat ik dat nog beter vond passen bij de sfeer waar ik naartoe wou.

Daarvoor lanceerde ik in februari een oproep op Instagram, op zoek naar een vrijwilliger om voor de lens te staan. De vereiste? Geen probleem met een beetje naakt.

Orphé reageerde enthousiast 🙂 en extra leuk? Ik had ze in 2022 al eens voor m’n lens, wat fijn is: ze kent mij en m’n manier van werken al.

Moodboard

Ik had een moodboard samen gesteld, om heel duidelijk de sfeer en het verhaal te tonen waar ik heen wou.

Vrouwelijk, intiem en sereen. Het gevoel van warmte en rust. De verbondenheid tussen een moeder en haar ongeboren kind, teder. Het zachte kleurenpalet en minimalistische invulling heeft een meerwaarde in de uitwerking van de fotoreeks.

Voel je het ook? Deze foto’s komen van Pinterest:

Moodboard met zwangerschapsfoto's van Pinterest.

Tricky part: de lichtmeter

Ik heb de oude analoge camera van mijn grootvader al enkele jaren liggen. Een Minolta SRT 101, een toestel uit de jaren zestig dat het nog prima doet.

‘t Is alleen een beetje spannend hoe de lichtmeter nu nog werkt. Die zit ingebouwd in het toestel en werkt op een batterij, een batterij die de dag van vandaag niet meer wordt gemaakt. De batterij die er nu in zit komt nét niet overeen op vlak van voltage, en dat zou een impact kunnen hebben op die lichtmeter. Hoe? Dat zal ik binnenkort wel merken 🙂

Dit is al een hele lange aanloop naar de foto van de maand 🙂 hier is ie dan van de minimalistische zwangerschap fotoshoot in mijn studio:

Foto van de maand maart:

Orphé heeft een stuk van mijn gordijn vast voor haar buik, en dat gordijn hadden we een beetje nat gemaakt voor een speciaal effect op haar buik.

En omdat je het verhaal moet voelen, is hier nog een deel van de foto’s:

"Alsof ik haar al jaren ken"

“Het was enorm spannend om zo’n fotoshoot te doen met wat bloot in beeld, maar Janna stelde me zo ongelofelijk op mijn gemak, dat mijn zenuwen snel verdwenen. Ze doet alles zo natuurlijk en spontaan aanvoelen, alsof ik haar al jaren ken. Als ik nu de foto’s zie, voel ik me zo ongelofelijk trots op mijn vrouwenlichaam en de baby die in mijn buik aan het groeien is! Zo uniek om dit te laten vastleggen!”

Op de analoge foto’s is het dus nog wat wachten. Maar dit is al zo zalig, ik ben mega trots!

Buiten je comfort zone

Dit zijn niet zomaar wat foto’s. Dit is een ode aan jouw lichaam. De volledige focus op jezelf en het ongelooflijke dat je lichaam op dit moment doet: een mini mens creëren.

En ja, ‘t is wellicht helemaal buiten je comfort zone en het lijkt mega spannend, maar Orphé stuurde mij nadien:

Instagram-reactie op de zwangerschap fotoshoot in de studio.

Je krijgt foto’s waar je mond van openvalt, foto’s om verliefd op te zijn. Verliefd en trots op je eigen, prachtige, zwangere lijf.

Wil je dit ook samen creëren?

Wil je ook een mega zot concept uitwerken voor jouw fotoshoot? I’m heeeere! ☺️ mag ik jouw fotograaf zijn? (inclusief prachtige fotostudio met alle privacy?)

Ik neem mijn tijd en ik wil dat jij dat ook doet. Met de focus op jouw lichaam en het nieuwe hoofdstuk dat binnenkort start.

Scroll naar boven