De Fotoschuur

Foto van de maand april ’24 – lifestyle foto’s en analoog

Foto van de maand april '24 -
lifestyle en analoge foto's

Iedere maand blik ik terug en kies ik mijn favoriete foto van de voorbije weken. En omdat ik gek word van dit ‘lenteweer’, dacht ik: laat ons effe terugkeren naar begin deze maand, én naar 20 jaar geleden. Toen we wél in onze t-shirt buiten konden. Met recente foto’s en analoge foto’s.

“Oh, dan heb jij toch super veel mooie foto’s van je eigen kinderen?” Da’s zo wat de meest gestelde vraag. En het antwoord? Da’s eerder teleurstellend.

Mijn ‘grote’ camera blijft vaak gewoon op de kast liggen als we samen thuis zijn. En als ik dan foto’s maak, zijn die meestal gewoon met mijn smartphone. Dus die staat ook propvol 😅 Op die zeldzame keren na dat ik mijn werkpaard wel van stal haal, zoals tijdens de Paasvakantie.

In het tegenlicht

Ik fotografeer het liefst van al tegen het licht in. Dus met de zon richting mijzelf, en je gezicht in de schaduw.

En dat deed ik toen dus ook ☺️ Dat zorgt voor die zachte gezichten, zalige gloed en mooi lichtspel. Hieronder een fijn tafereeltje: samen de glijbaan af. Of hoe zo’n kleine en banale bezigheid toch zo kan spreken.

Je ziet in de foto’s exact hoe hun karakter is, hoe ze in het leven staan. Zelfs al is het een stilstaand beeld, de mimiek en bewegingen die jaar na jaar veranderen, die zijn voor altijd bevroren.

Twintig jaar geleden

En dan besloot Lili haar fiets te kuisen, en dan de step en Pipa’s fiets. Plots voelde ik me weer die grote zus van 10 die niet begreep met welke liefde je een fiets kan wassen, elke keer opnieuw.

Of hoe een recente foto je 20 jaar terug in de tijd kan katapulteren. Naar hoe mijn broer wel wekelijks zijn fiets waste, met veel precisie en nog meer geduld.

De foto van toen (hieronder) is bijna exact twintig jaar geleden: Paasvakantie, op 15 april 2004, tijdens ons verblijf in Chaam, Nederland.

Schoon toch?

En dat is de betekenis van foto’s.

Herinneringen, van toen en nu, voor altijd. 

Foto’s van nu kunnen je nog op een andere manier terug in de tijd katapulteren 🙂

Analoge foto's

Ik deelde het verhaal over analoge foto’s hier vorige maand nog, en ondertussen heb ik de ontwikkelde fotorolletjes terug.

Dat wil zeggen: nog geen geprinte foto’s, maar alleen het ontwikkelde rolletje. Ik had er speciaal een scanner voor gekocht, omdat ik de foto’s graag wilde digitaliseren om van daaruit verder te werken.

En toen liep het fout…

De gescande negatieven zijn lang niet van de mooie en geweldige kwaliteit die ik gewoon ben van de camera. De foto’s zijn niet lelijk, maar zouden zo veel mooier kunnen zijn.

Work in progress. Ik ga er me verder in verdiepen en de foto’s beter maken. Komt goed!

Favoriete foto van de maand

Tijd voor de foto van de maand april ’24, en ondanks dat ik (nog) niet helemaal tevreden ben, is het er eentje van met het oude fototoestel.

Analoge zwangerschapsfoto's

Dit is – voorlopig dus – het resultaat van de zwangerschapsfoto’s met de analoge camera. Ze zijn nog niet top, maar ze hebben wel iets. Ik ben tevreden met het resultaat, alleen het inscannen probeer ik later nog eens opnieuw.

Analoge foto van zwangere vrouw met blote buik.

En dan heb ik nog één laatste prachtexemplaar dat ik je niet wil onthouden. ‘t Is hier ook niet altijd rozengeur en maneschijn 😜

Scroll naar boven