De Fotoschuur

Je eigen fotowand maken

Je eigen fotowand maken

Dit is hoe ik een fotowand maakte op een atypische plek in ons huis. Met tips hoe jij succesvol zelf je eigen fotomuur kan maken. Want je hebt wellicht niet honderden, maar duizenden foto’s ongebruikt op je telefoon, computer en harde schijf staan. Daarom neem ik je mee achter de schermen, ten huize De Fotoschuur.

Het verhaal van mijn fotowand begint in de hal. We hebben eigenhandig ons huis verbouwd, en de gang was een van de laatste onafgewerkte ruimtes. Onze keuken en living zijn vrij modern met een moody toets. Boven is dan weer wat klassieker, met een warme houten planché en klassiekere elementen. Mijn idee voor de hal was om een soort overgang te vormen tussen het moderne en het klassieke.

De kaders

Er is geen plaats voor meubels in de gang, dus mocht de fotomuur de blikvanger worden. De kleuren en deuren in de gang zijn moderner, dus mochten de kaders lekker klassiek. Ik ging op zoek in de Kringwinkel en op Vinted, met dit in mijn achterhoofd:

  1. Verschillende formaten, zowel vierkante als rechthoekige
  2. Maximaal drie verschillende tinten, in ons geval bruin
  3. Kaders met en zonder glas
fotowand maken

De foto's

De moeilijkste opdracht vond ik de selectie van gepaste foto’s in de kaders. Ik wilde een mooi geheel, met enkele blikvangers en wat minder opvallende foto’s.

Het probleem met de tweedehands en vaak steenoude kaders, was het formaat. Die kwamen niet echt overeen met de gangbare fotoformaten.

Dit hield ik in gedachten bij het meten en de selectie van de foto’s:

  1. Foto’s allemaal in dezelfde kleurrange
  2. Het merendeel in kleur, enkele in zwart-wit
  3. Afwisselend landscape en portret

Ik bestelde uiteindelijk 20 afdrukken bij een professionele drukker, voor hoogwaardige kwaliteit. Het voordeel daar was ook, tegenover bijvoorbeeld Albelli of Smartphoto, dat ik veel meer opties had in de verschillende afmetingen.

Lees verder onder de foto

collectie fotoprints
oude fotokader

Voor de prints die in een kader zouden gaan zonder glas, koos ik voor een fine art-afwerking. Die prints zijn dus nog mooier van kwaliteit en hebben een specifieke textuur. Daardoor lijken het wel mini schilderijtjes.

Ik heb die oude kaders wel vervloekt. Geprutst dat ik heb, geprutst! Met soms een klein intermezzo 🙂 

baby voeden
fotowand maken

De compositie

En dan de compositie van de fotowand. Daarvoor lette ik op:

  1. Om de afstand tussen alle fotokaders gelijk te houden
  2. Twee lijnen als basis, waar de onderkant en bovenkant van de kaders de lijn volgen
  3. Dat de foto’s die qua kleuren en gevoel bij elkaar passen, bij elkaar hangen
Op basis van de afmeting in de gang, puzzelde ik met verschillende ontwerpen. Met dit als finale opstelling 🙂

Oké bon. Ik heb hier al vree veel zitten vertellen en doen. Klaar voor een voor en na fotoreeksje? 🙂 🙂 🙂

Voor:

Enfin, eigenlijk tijdens, want ik was foto’s vergeten maken voor we eraan begonnen.

Na:

Ik ben zooooo trots dat we dit gedaan hebben. Echt als een mega goed team, want meestal is het Florian die alles hier in huis fixt. Maar die kaders, de fotomuur, dat heb ik nu toch eens zelf gedaan 🙂

(ge wilt niet weten hoe lang we bezig zijn geweest om die kaders op te hangen)

Hey! Ik ben Janna. Ik ben een fotograaf uit Gent.

Welkom hier, blij dat je er bent! Surf hier gerust effe rond, ik heb veel te vertellen 🙂 Misschien vind je deze blogberichten wel interessant:

binnen fotograferen zonder flits
Scroll naar boven