De Fotoschuur

Wat doe je met je foto’s?

Wat doe je met je foto's?

Je bent hier omdat je onlangs een fotosessie hebt gedaan 🙂 Ik hoop dat je er met een warm en fijn gevoel op terugkijkt, en foto’s hebt waar je ondertussen al heel gehecht aan bent geworden.

OkĂ©, en nu? Je hebt je foto’s digitaal, en je kreeg misschien wel printkrediet van me, als je jouw fotogalerij hebt uitgebreid. Weet je al wat je ermee wil doen? Wat doe je met je foto’s?

Maar misschien nog wel het belangrijkst van al: heb je ze veilig bewaard?

wat doen met foto's

Crash

Heb jij dat ook, dat gevoel dat je je ogen uit je hoofd zou bleiten moest je je foto’s kwijtraken?

Je mag er toch niet aan denken dat je dagelijkse shot energie, je kop koffie, uit je handen valt, patáát op je laptop, en je die niet meer aan de praat krijgt? En dat de honderden, duizenden foto’s die erop staan, allemaal verloren zijn? Dan zou je toch wel wenen en blijven wenen? 

 

Wat jij kan doen om je foto's veilig te bewaren

Je online galerij blijft een half jaar toegankelijk, dus je gaat best meteen zelf aan de slag.

 1. Download je foto’s allemaal
 2. Bewaar ze op je computer
 3. Bewaar ze ook nog elders: op een USB-stick, harde schijf en/of in de cloud

Back-up.
Back-ups.
Nog meer back-ups.

De foto’s die je van mij gekregen hebt, zijn zo veilig als iets. Ik heb een back-up. Ik heb zelfs meer dan Ă©Ă©n back-up, een volledig back-upsysteem.

Waarom en hoe ik dat doe, daar schreef ik al eerder deze blogpost over. Want ook voor mij is die back-up heel belangrijk, die maakt deel uit van mijn service voor jou.

Zwart-wit foto van lachend jongetje in een gouden kader.

Maak je foto's fysiek

Foto’s zijn erfstukken die je zal doorgeven aan jouw toekomstige generaties. Ze vertellen een specifiek verhaal, over jou als persoon en het seizoen van je leven waarin de foto gemaakt is.

Digitale foto’s, jammer genoeg, zijn geen erfstukken. Wat als we ongelooflijk veel ongeluk hebben en alle back-upsystemen crashen?

Doe wat me je foto’s, da’s mijn motto. Laat ze niet gewoon op je gsm of computer staan, hang je foto’s aan de muur, deels ze uit, en krijg bij elke blik een lach op je gezicht.

Ik heb een collectie fotoproducten, van de allerhoogste kwaliteit, voor elk budget. Zo ga je na elke sessie naar huis met tastbare herinneringen.

Ga daarvoor terug naar jouw fotogalerij, en klik rechtsboven op ‘online printwinkel’.

Fotoalbum

Onze fotoalbums hier in thuis zijn een beetje… vuil en met kreukels. Ha. Maar dat maakt me niet uit 🙂 Ze worden gebruikt!

Ik heb hier stapels fotoboeken. Mijn Oma maakte ze voor ons als we klein waren, en ik zet dat verder. Voor elk jaar een boek. En we halen ze even veel uit de kast als een voorleesboek ‘s avonds.

We lachen, we herinneren, we vertellen. Zodat mijn kinderen voelen wat we toen voelden. En op een manier beleven ze het verleden met ons mee.

wat doen met foto's

Wil je graag zelf ook zo’n prachtig boek met je foto’s? Laat het me weten! Ik maak er eentje voor je, en je hoeft daar zelf niets voor te doen!

Alez, niets. Je mag gerust je meest favoriete foto’s doorgeven, maar voor de rest trek ik mijn plan 🙂 En jij kiest de kleur van de kaft. Maar dat is het enige dat je hoeft te doen, je hebt het al druk genoeg.

Prints en muurdecoratie

Laat je foto’s afdrukken, groot of klein. Prachtige prints, eventueel op speciaal fotopapier of verstevigd zodat ie op zichzelf kan staan. Of kies je favoriete foto als canvas. Er is heel veel keuze in de printwinkel.

Hou daarvoor dit in gedachten:

 • Waar wil je de prints hangen?
 • Welke stijl heeft je interieur?
 • Welke kleuren overheersen?
 • Hoe valt het licht?

Hou je van klassiek? Dan kan je tweedehandswinkels en -websites afschuimen naar oude kaders. Het is soms wat knutselen en zoeken om je eigen foto’s erin te steken, maar het resultaat kan zò mooi worden.

Ik hou persoonlijk meer van een print op iets meer mat papier, of zo van dat fotopapier met veel textuur en prachtige museumkwaliteit

Glanzend vind ik minder warm en passend bij de sfeer en stijl van de foto’s. Dat geldt dus ook voor foto’s op plexiglas bijvoorbeeld, of aluminium, dat vind ik net iets minder mooi.

Maak een fotowand

Met allerlei foto’s, groot en klein? Hier lees je hoe ik dat deed. Het was veel werk, het was prutsen en soms vloeken, en er kroop veel tijd in, maar wat ben ik nog altijd megablij met het resultaat!  

Extra tips

 1. Zonder glas

  Laat het glas van de kader eg als je vindt dat er te veel reflectie in zit. Ik raad je dat heel erg aan met een fine art-print trouwens, zodat de textuur nog zichtbaarder is.

 2. Passe partout

  Een passe partout is handig als het formaat van de kader net niet perfect is. Je hoeft de foto dan zelf niet bij te snijden.

 3. Reeks

  Een reeks van twee of drie foto’s is leuk in combinatie met je interieur: hang ze bijvoorbeeld evenwijdig met een kast.
Drie kaders met zwart-witprints hangen naast elkaar boven een mid century modern kast.

Succes!

Zo heb je al veel ideetjes en mogelijkheden om iets meer met je foto’s te doen, dan ze gewoon op je laptop (en harde schijf!) te bewaren 🙂

Succes! En kan je misschien wat hulp of input gebruiken? Je weet me te vinden 🙂

Wil je je eigen foto dezelfde look & feel geven?

Lightroom-presets

Ik ontwikkelde een paar maanden geleden mijn eigen presets, die ik trouwens voor al mijn shoots gebruik. Als basis, ik tweak nog altijd wat, schuif wat aan de instellingen, zodat de foto perfect is.

De Fotoschuur-presets geven je foto zachte huidtinten, warme kleuren met de perfecte hoeveelheid contrast, en maakt je foto ook dat tikkeltje moody.

Die presets kan je zelf ook gebruiken: op je smartphone met de gratis Lightroom-app, of op je desktop als je een betalend abonnement hebt op Lightroom. Er zijn drie smartphone-presets en de bundel voor desktop heeft 5 verschillende presets.

smartphone preset

De Fotoschuur-presets

wat zijn presets?

Een preset kan je vergelijken met een filter voor over je foto, maar dan beter, met nog meer mogelijkheden. De preset installeer je in Lightroom, op je computer of je smartphone. De smartphone-app is trouwens gratis!

zijn voor jou als...

Je een mama of papa bent met 1001 dingen te doen. Je koestert je foto’s, maar hebt handen en tijd te kort. In slechts enkele klikken maak je jouw herinneringen toekomst-proof! On the go op je smartphone, of meer in detail op je desktop.

super makkelijk en snel

Je ontvangt de downloadlink meteen in je mailbox, inclusief handige gids. In slechts enkele stappen installeer je de preset en kan je meteen aan de slag. Gebruik de preset gewoon zo, of wijzig nog juist de witbalans en belichting.

De Fotoschuur Presets

Maak je foto’s helemaal af, voor morgen, volgend jaar, voor altijd. Om altijd te herinneren.

Een zachte huid, warme tinten, een tikkeltje moody.

Werk je foto’s meteen af om te delen, in een album te steken of te laten printen.

De download start meteen en je ontvangt hem ook nog eens in je mailbox, met bijhorende instructies.

smartphone preset
Scroll naar boven