De Fotoschuur

2021 terugblik & 2022 vooruitblik

Heb je af en toe ook eens een schop onder je kont nodig om iets te doen? Ik ook. Dit is mijn schop onder mijn kont, om terug te kijken, conclusies te trekken en te brainstormen over 2022, als gezins- en babyfotograaf.

Ik ben een uitsteller. Ik doe ook vaak maar wat. Soms als een ongeleid projectiel, op den bots en op mijn gevoel.

Ik zeg al sinds november tegen mezelf (en tegen mijn boekhouder, nadat ik cijfers vroeg), dat ik wil leren uit wat 2021 heeft gebracht voor mij als gezins- en babyfotograaf. En daaruit conclusies trekken voor 2022, nieuwe stappen zetten en sprongen wagen.

Ik schrijf dit op vrijdag 31 december. Denkt ge dat er ondertussen, tijdens de afgelopen twee maanden, al 1 letter op papier staat?

Goed geraden. Nee dus! 🙂

babyfotograaf

Dit is dus mijn schop onder mijn kont. Ik schrijf dit als aanzet om na te denken en terug te kijken.

Eerst, wat cijfertjes.

defotoschuur.be in cijfers

Totaal aantal weergaven van defotoschuur.be:

fotograaf

En omdat Google mij niet toelaat om van een heel jaar te bekijken, gewoon effe van de afgelopen maand. Zo vond je me in december:

fotograaf

En dat deed je aan de hand van deze zoektermen:

fotograaf
babyfotograaf

En dan aantal bezoekers per maand. Donkerblauw is het aantal bezoekers, lichtblauw het aantal weergaven. Deze grafiek komt gek genoeg ook best goed overeen met het aantal shoots.

De hoofdpagina is trouwens meer dan 3100 keer bekeken dit jaar.

(Lees verder onder de foto)

familiefotograaf

Aantal fotosessies als familie- en babyfotograaf

babyfotograaf

Mooie groei, toch?

portretfotograaf

Januari – april

Eerste trimester klinkt zo zakelijk he?

Ik ben gestart als gezins- en babyfotograaf halfverwege 2020, corona woog nog steeds zwaar door tijdens de eerste maanden van 2021. De Fotoschuur heeft effe tijd nodig gehad om te groeien, dat zie je in de eerste maanden.

Populairste blogbericht: Werken aan de daglichtstudio (104 keer bekeken)

Mei – augustus

Ik opende de studio in juni, en dan heeft mijn bedrijf een grote sprong gemaakt. Wat ik nooit ga vergeten is hoe een mama nog voor de studio af was, al een sessie boekte in de studio. Nog vòòr ze wist hoe het er zou gaan uitzien.

Ik haalde trouwens de (online) kranten met de opening van de fysieke Fotoschuur: Het Nieuwsblad en HLN, maar dat artikel is nergens meer te vinden :'(

Met de foto van de maand juli werd ik derde in de Birth and Beyond Photography Awards.

Populairste blogbericht: Foto van de maand juli ’21 (211 keer bekeken)

babyfotograaf

September – december

In oktober organiseerde ik voor het eerst een dag met mini sessies.

Een sprong, een probeersel. Om te zien wat ik er zelf van vond, hoe haalbaar de organisatie is en of het op het einde van de rit de moeite waard is. En vooral om uit te vissen of je dat eigenlijk wel leuk vindt en dat effectief boekt. Gelukkig wel 🙂 Alle plekjes raakten bezet!

Populairste blogbericht: Lieve Pipa (237 keer bekeken)

babyfotograaf

Conclusies

Wat heb ik geleerd?

Minder twijfelen aan mezelf, en mijn ideeën gewoon uitproberen. Of het nu lukt of niet, dat maakt niet uit. Alles is een leerproces.

Ik dacht dat ik niet echt een rode draad in mijn stijl had, maar dat zie ik nu toch als ik mijn best nine van 2020 en 2021 vergelijk.

(Lees verder onder de foto)

familiefotograaf

Grootste blunder?

Tijdens een familieshoot in de Gentbrugse Meersen ben ik in een koeienvlaai gestapt. Want de koeien lopen daar gewoon vrij rond. Ik roep: “shit!” De rest van de shoot bleef een van de kindjes “shit!” zeggen ???? woeps.

De Fotoschuur

Hoogtepunt?

De opening van de studio, sowieso. Beste keuze ooit geweest!

Florian was bij de opstart van mijn bijberoep als gezins- en babyfotograaf niet echt enthousiast. Maar hij bleef me steunen en gunde me die ruimte, en bouwde ze helemaal zoals ik in gedachten had. Hij liet me proberen.

Het doet me zo veel deugd om te zien hoe goed het gaat. Al 24 gezinnen kwamen ondertussen naar de studio om hun baby (en broers/zussen) te laten fotograferen. Da’s ongeveer de helft van alle sessies van dit jaar!

En wat met 2022?

Ik ben al een tijdje bezig met de opstart van mijn webshop!

Woop woop, je leest het goed!

Mijn hoofd zit vol met ideeën. Een ervan was om mijn presets te (proberen) verkopen. Want mijn motto is nog steeds: ik wil je helpen.

Een fotosessie is een grote investering. Je eigen fotoskills verbeteren, is daarom een mooie aanvulling. En ik hoop daar een beetje een verschil te kunnen maken.

In de webshop start ik met 3 presets voor je smartphone, en een apart pakket om de foto’s op je computer te bewerken.

presets

Ik weet niet of dit nu mijn beste ideeën zijn he. Misschien lukt het helemaal niet. Maar ik amuseer me, en dat is het belangrijkste. Toch?

Voorspellingen voor 2022

De Fotoschuur
  • Webshop wordt uitgebreid
  • Eerste cursus gelanceerd
  • 42 shoots in 2021, 50 in 2022
  • 20 000 websiteweergaven
  • Maandelijkse nieuwsbrief
  • Minstens 1 blogbericht per maand, liefst 2-wekelijks
  • Opnieuw minisessies in de herfst, deze keer twee dagen!

Of alles uitkomt? Dat zullen we zien 🙂

Trouwens, een cursus, lijkt je dat wat? Zo ja, wat zou je graag van me zien of leren? In welk format? (workshop, geschreven cursus, video, …?) Laat je het me weten in de comments of via een berichtje?

2022, let’s go!

PS: sorry voor het mega lange blogbericht!

Mijn job als familie- en babyfotograaf is zo ongelooflijk leerrijk en warm. Ik vind het een eer om even deel te mogen uitmaken van jouw cocon, al is het maar voor een uurtje.

Mag ik ook even bij jou binnenbreken en je vastleggen op beeld, gewoon, zoals je écht bent?

Zijn huid zo broos, zijn haren zo zacht, zijn nageltjes zo klein en zijn lach nog zo zeldzaam. Vereeuwig je herinneringen.

babyfotograaf

Stap even uit de rush die het leven vaak is, onthaast en blijf stilstaan bij wie jullie geworden zijn. Wees trots!

familiefotograaf

Volg je me al op Instagram?

2 gedachten over “2021 terugblik & 2022 vooruitblik”

Een reactie achterlaten

Scroll naar boven