De Fotoschuur

Janna, fotograaf in Gent voor babyfotografie, poseert met camera en lacht.

2023 terugblik & 2024 vooruitblik

Dit vind ik het moeilijkste, lastigste en toch ook fijnste blogbericht van het jaar: de terugblik op 2023 en vooruitblik op 2024. Ik zet mijn fotografiebusiness om in cijfers, heb het over mijn aanbod als coach voor fotografen en mijn dromen met De Fotoschuur.

Deze periode vorig jaar was ik met bevallingsrust, en maakte ik geen blogbericht als dit. Maar voor 2021 en 2022 had ik er wel eentje geschreven, en als ik het nu opnieuw lees denk ik: haha, wow, wat ben ik gegroeid.

Logisch ook, want dit was mijn eerste jaar als zelfstandige in hoofdberoep πŸ™‚ en dat jaar is voorbij gevlogen.

baby ziekenhuis

16 januari 2023

LET’S GOOOOO

Mijn eerste werkdag stond zo in mijn agenda. Mijn eerste werkdag na Otto’s geboorte en als fulltime fotografe.

We hadden een beetje een valse start wel, want Otto was tot de dag ervoor opgenomen in het ziekenhuis met een zware RSV-besmetting. Dus die eerste werkdag hebben we wel nog effe moeten recupereren.

En Otto kon bovendien ook nog niet altijd naar de opvang, ons echte vaste schema begon maar in september.

baby ziekenhuis

Fotosessies-teller

Ik deed dit jaar 194 fotosessies, maar ook 55 mini sessies. Dat maakt dus een totaal van 249 fotoshoots.

Gemiddeld deed ik dit jaar 16 shoots per maand. De groene balkjes zijn het aantal shoots, de twee oranje uitschieters zijn mini sessies: eens in de lente en eens voor kerst.

In totaal leverde ik dit jaar 27 510 foto’s af, da’s wel nog zonder de maand december mee te rekenen. Want ik heb nog wat werk te doen πŸ™‚

fotografen coach
fotografen coach

Website-teller

9971 bezoekers en 24 485 weergaven in 2023.

2021 en 2022 gingen redelijk gelijk op qua websitebezoekers, maar in 2023 ging het aantal met wel een derde omhoog. Wauw. Zulke gekke getallen!

Blog-teller

In 2023 schreef ik in totaal blijkbaar 13 000 woorden op deze blog, verdeeld over 20 blogberichten. Mijn drie populairste blogberichten van dit jaar zijn:

  1. Hoe Otto mij geholpen heeft: een positief bevallingsverhaal (261 keer bekeken)
  2. 7 poseertips voor je zwangerschapsfoto’s (242 keer bekeken)
  3. Zelf je kerstkaart maken (222 keer bekeken)

Mijn all-time best scorende blogbericht is er eentje uit 2020 trouwens, 5 locaties voor een fotoshoot. De teller daarvan staat op dit moment op 2705 views. Ik heb dat blogbericht dit jaar wel een kleine update gegeven πŸ™‚

fotoshoot aan zee

Hoogtepunten

Een van de meest memorabele fotosessies was aan zee, met trouwkleren en al het water in πŸ™‚

Een van de fotoshoots waarbij ik mij zo goed voelde, zo gezien als creatieveling, en ongelooflijk veel vrijheid kreeg, is een zwangerschapssessie tijdens zonsondergang. Zie filmpje hieronder. En als kers op de taart mocht ik ook nog hun babysessie doen πŸ™‚

fotoshoot aan zee
kato en tom dice

En waarover ik eigenlijk nog maar bitter weinig verteld heb, is dat ik de newbornfoto’s mocht maken van Nova, het pasgeboren dochtertje van Kato en Tom Dice van The Starlings. Zo nam De Fotoschuur voor het eerst ook BV’s onder zijn vleugels πŸ™‚

Ik vond het ongelooflijk spannend, maar vooral ook een heel fijne en warme ervaring. Zo dankbaar voor het vertrouwen.

En als laatste, een van de foto’s van mijzelf waar ik het allertrotst op ben, is eentje van Otto en Florian in de douche.

Die fotoreeks voelt zo warm, zo teder. En achteraf kreeg ik redelijk wat berichtjes van mensen die ook een poging hadden gedaan om zulke foto’s te maken. Dat doet me dan weer extra deugd: dat het me lukt om jou een duwtje te geven om je kindje vast te leggen.

Persoonlijke-teller

Mijn persoonlijke teller, daarvan is het glas een beetje gebarsten. Ik heb heel veel en heel hard gewerkt dit jaar. Ik ben ongelooflijk dankbaar en trots, want dat betekent alleen maar dat wat ik doe goed werkt.

Maar ik ben moe. De gebroken nachten met Otto wegen zwaar. Ik heb een beetje te veel gewerkt, amper vrije dagen genomen, weinig geluisterd naar mijn lichaam. En dat lichaam is op.

Da’s mijn eigen dikke schuld πŸ™‚ Mijn voornemen voor dit jaar is dus: mij iets minder te pletter werken, beter luisteren naar mijn lichaam en er meer zijn voor mijn gezin.

Fotografen coach

En daarom ga ik dit jaar mijn De Fotoschuur Academy verder uitbouwen. Da’s fysiek minder zwaar werk, en dat werk kan ik -hopelijk- iets beter beheersen en spreiden. Het aantal fotoshoots wil ik wat minderen, zodat ik meer tijd kan spenderen aan:

  • Het persoonlijke begeleidingstraject waarbij ik fotografen coach in hun teksten en website
  • De Snelcursus Website & SEO voor Fotografen
  • En mijn eigen podcast die ik onlangs heb gelanceerd
fotografen coach

Met De Fotoschuur Academy help ik fotografen die sociale media moe zijn naar een vaste klantenstroom via hun website. Een website die werkt en stijgt in Google, gevuld met eerlijke en warme teksten. Meer nog, we werken samen aan een blijvende strategie waarmee ze hun doelgroep aantrekken.

Ik ben mezelf aan het heruitvinden als coach voor fotografen, da’s een toffe nieuwe uitdaging. En zo kan ik blijven doen wat ik fijn vind:

Anderen helpen met wat ik het liefste doe: in woord en beeld en de combinatie van de twee

meisje op het strand

En los daarvan…

Dit gaan we doen in 2024

Naast dat coachingsaanbod, blijf ik natuurlijk met veel liefde en warmte fotograferen. Mijn ideetjes voor 2024:

  • Een creatieve fotoshoot aan Cap Blanc Nez (da’s mijn droom!)
  • Lente of zomer mini sessies aan zee (ben er nog niet helemaal aan uit)
  • Kerst mini sessies in de studio (dit jaar was zo’n succes, dat doen we nog eens!)
  • Een nieuw aanbod voor zij die geen enkele mijlpaal willen missen (binnenkort meer daarover)

In 2024 neem ik het grootste deel van juli vakantie. We gaan naar Frankrijk, woehoe! En ik wil in de Kerstvakantie ook weg, naar de zon. Tenerife? Wat zou leuk zijn met een tegen dan 8-, 6- en 2-jarige? Iemand tips?

En jij?

Jij kan me helpen. Door over me te blijven praten met anderen. Door me te taggen en te vernoemen als je jouw foto’s deelt. Door voor me te supporteren in wat ik doe. Want imposter-syndrome en faalangst, ‘t zijn venijnige beestjes πŸ™‚

Maar door jouw eeuwige enthousiasme kan ik ze de baas. Dus dankjewel voor het afgelopen jaar, let’s kick some ass in 2024!

Zin om samen iets te doen in 2024?

Mijn agenda voor volgend jaar staat al open, maar de plekjes zijn iets beperkter. Je kan dus nu al je fotosessie vastleggen, en het is aan de rappe!

Ik wil dat jeΒ geniet. Even alles rondom vergeten. We trekken erop uit, naar een mooi veld of een leuk bos. Wandelen, genieten en gek doen.

Ik wil dat als je later naar de foto’s kijkt, je weer exact kan voelen en herbeleven wat er toen gebeurde. Gewoon, zoals het ook echt was.

zwangerschapsshoot

foto in de hoofding door Foto Valerie

Scroll naar boven